Azt mondta nekem ugyanis : " Imikém ha rád hallgattam volna, most Hawaii tengerpartján süttetném a hasam, miközben fűszoknyás lányok  finom koktélokat szolgálnának fel".

 

Történt ugyanis, hogy két kedves barátom is egyszerre kezdett el építkezni ( akkor még jól ment az üzlet, dübörgött a gazdaság) körülbelül egyforma nagyságú 250 m2 körüli házat. Míg az egyik barátom mérlegelve a lehetőségeket a szeglemezes tetőszerkezet mellett döntött addig a másik barátomat sehogyan sem sikerült meggyőznünk a szeglemezes technológia előnyeiről, így Ő egy monolit vasbeton födémet készíttetett a házára majd erre ácsolt tetőt.

 

Mire végére ért a kivitelezésnek elmondása szerint kb. 4.000.000,- Ft-al került többe a kivitelezés ezen része mintha szeglemezes tetőszerkezetet és egyben födémszerkezetet választotta volna nem beszélve, a rengeteg többlet időről és bosszúságról amit a födém szigetelése és hőhídmentessé tétele okozott.

 

Nem kívánom most azzal untatni, hogy honnan származik a technológia, kik találták fel, mióta alkalmazzák, mivel a történelmi leírást a Wikipédiában is elolvashatja.

Inkább foglalkozzunk a lényeges kérdésekkel, melyekre Ön is kíváncsi, mint például:

·        Milyen esetekben érdemes alkalmazni?

·        Milyen előnyei és hátrányai vannak, a hagyományos ácsolással, és más födém és tető megoldásokkal szemben?

·        Milyen tetőfedő anyagot bír el? Nem szakad le a betoncserép alatt?

·        Miként van kialakítva a mennyezet?

·        Hogyan lehet hőszigetelni?

·        Kialakítható-e padlástér ahova felpakolhatunk?

·        Lehet-e tetőtér beépítés esetén is alkalmazni?

·        Mennyivel kerül kevesebbe ill. többe mint más szerkezeti megoldások?

 

 

Milyen esetekben érdemes alkalmazni?

Gyakorlatban a szeglemezes tetőszerkezeteket, olyan épületeknél érdemes és gazdaságos alkalmazni, ahol nagyobb fesztávú alacsony hajlásszögű tetőre van szükség, amivel közbenső alátámasztás nélküli tereket kell lefedjünk. Jellemzően a családi házaknál 6-15 m-es fesztávú szeglemezes tartók kerülnek beépítésre, de gazdasági épületeknél mint pl. gyártó üzemek , kereskedelmi egységek (Lidl, Peny stb), vagy istállóknál, terménytárolóknál előfordulnak 30 m-es alátámasztás nélküli fesztávok is.

Aztán itt vannak a tetőtér beépítéses házak, ahol nem kell külön födémet készíteni, hisz a szeglemezes tartók eleve úgy vannak kialakítva, hogy önmagukban biztosítják a tetőt és a födémet is. Nagy előnyük, hogy jóval olcsóbb megoldást kínálnak mint a betonfödémmel készülő tetőtér beépítések, viszont ennek a megoldásnak azért vannak korlátai is, mint például a nagy fesztáv ill. a bonyolult geometria.   Javasolt még terv szinten egyeztetni ha ilyet szeretne.

Van még a másik fajta tetőtér beépítés ahol térdfalakra kell ültetni egy 40-45 fok hajlásszögű tetőt. Ezeknél a tető típusoknál azért nem minden esetbe éri meg a szeglemezes tetőszerkezet beépítése, hisz a hagyományos ács szerkezet kedvezőbb kivitelezési költségekkel kecsegtet.

Milyen előnyei és hátrányai vannak, a hagyományos ácsolással, és más födém és tető megoldásokkal szemben?

A  legfontosabb előnyei:   

  • a gyorsaság, akár egy nap alatt felépíthető és a második napon beázás mentessé tehető az épület
  • a műszakilag egyenértékű szerkezeti megoldásokhoz képest, jóval kedvezőbb bekerülési költség
  • nagy fesztávok esetén sem kell közbenső alátámasztás, így az alatta lévő tér szabadon alakítható
  • statikailag , számítógéppel méretezett a szeglemezes tető minden eleme
  • jóval kevesebb a faanyag szükséglete így környezetünket is kíméli.
  • mindenféle tetőforma viszonylag egyszerűen megoldható belőle, legyen az kontyolt tető vagy akár tornyokkal tűzdelt kacsalábon forgó palota.

Mik a hátrányai? 

Most elgondolkoztam egy kicsit , de igazából nem tudok olyan tulajdonságáról amely egy szakszerűen elkészített szeglemezes tetőszerkezetet hátrányos helyzetbe hozna más megoldásokkal szemben. De ha esetleg Önben felmerül ilyen gondolat, kérem haladéktalanul ossza meg velem, előre is köszönöm.

 

Az alábbi táblázatba egy kis összehasonlítást próbáltunk összehozni, hogy Ön is láthassa a különbségeket.

 

 

Hagyományos ácsolású tetőszerkezet

Szeglemezes tetőszerkezet

Anyagok felhasználása

A tető kivitelezéséhez szükséges anyagokat álltalába a helyi tüzépen, fakereskedésben vásárolják meg. Ezek az anyagok általában frissen fűrészelt fa anyagok mivel olyan nagy a  felhasználás hogy a fának nincs ideje természetes úton kiszáradni. Ezért leginkább csak a beépítés után fogja leadni a nedvességet, ezáltal elvetemedhet, megrepedhet, ezzel nem csak esztétikai hibát okozva hanem statikai  teherviselése  is romlik.

A gyártók eltérő anyagfelhasználással készíthetik tetőiket. Van aki felhasznált anyagokat természetes úton szellőztetéssel lassan szárítja légszáraz állapotig, van aki szárított anyagból dolgozik, a mi tetőink nagy szilárdságú szárított, gyalult szerkezeti faanyagból készülnek. Ezek az elemek a beépítés után már nem vetemednek vagy repednek meg. A beépítésre kerülő anyagokat előzőleg gondosan átválogatják ne legyen benne szuvas repedt, vagy gombás faanyag.

Faanyagok védő kezelése

Helyenként a vásárlás helyén a kereskedő kezeli a fát, de álltalába a helyszínen az ácsok kezelik az anyagot, különböző védőszerekkel. Ezzel nem is volna baj ha betartanák a technológiai előírásokat. Sajnos a tapasztalat az, hogy erre nem szokott elég idő és kezelőanyag jutni.

Gondolkozzunk csak, a faanyagokat álltalába áztatással 30-60 percig kell kezelni, a védő kezelést ha ecsettel végezzük 5-10 szeri átkenést igényel, de meg kell várni minden réteg felvitele előtt az előző megszáradását. A kezelés után legalább 1 napig jól szellőző, csapadéktól védett helyen kell tárolni, a kezelt faanyagot, amíg a védőszer a fában nehezen oldható vegyületté alakul (fixálódik), illetve szerves hatóanyagok a rostokhoz kötődnek, melyet a csapadékvíz már nem, vagy nehezen tud oldani.

A faanyag védelme nagyon fontos! Ezért minden esetben kérjünk a kezelésről impregnálási jegyzőkönyvet, amiben vállalják a garanciát a védőszer megfelelő technológiájú és mennyiségű beviteléről.

A szeglemezes tetőszerkezetet alkotó elemek  faanyagát, első lépésben a számítógépes program  által megadott szabásterv alapján méretre szabják. Majd légrétegesen rakatba rakják, ezután bekerül az impregnáló kádba melyben egy órán keresztül ázik. Ezalatt leszabják a következő adag faanyagot. Egy óra után kiemelik hagyják lecsöpögni majd egy nedvességtől védet helyen hagyják kiszellőzni megszáradni. A kezelés által a faanyag teljes felületén megfelelő kezelést kap, még a vágott felületeken is ezáltal komplex védelemmel fog rendelkezni.

A faanyag kezeléséről minden esetben impregnálási jegyzőkönyv készül, melyben rögzítik a faanyag adatait, impregnálási és száradási idejét is, ez biztosítja a garanciát a megfelelő védelemre.

Statikai terhekre méretezés

A tető statikai méretezését álltalába az ácsmesterre bízzák. Szakmai tudás tapasztalatai alapján, dönti el milyen méretű faanyagot használ.

A tetőszerkezetekre jutó terhek a következőkből adódnak össze: a tetőszerkezet önsúlya, tetőfedés súlya, hóterhelés, szélterhelés, belső szigetelés és burkolat súlya.

Ezek közül a hó és szélterhelés igen szélsőségesen változó értékek közt mozog. Ha nincs megfelelően méretezve vagy kivitelezve, ezek a terhelések maradandó elváltozást is okozhatnak a szerkezetben.

A szeglemezes tetőszerkezeteket a legkorszerűbb számítógépes programmal tervezik. Ez a program a tető minden egyes elemét külön vizsgálja az előre megadott terhelési adatok alapján és csak akkor engedi a tervek kiadását ha minden elem megfelel a statikai terheléseknek. A program általában túlméretezi a szerkezeteket. Ez azt jelenti, hogy a megadott terhek 1,3-1,5 szeresével méretezi az elemeket. Tehát teljesen biztosak lehetünk benne, hogy a szerkezetünk a legszélsőségesebb terheléseknek is ellenáll.

Fontos még elmondani, hogy a rácsostartó elemek lehajlása alakváltozása rendkívül minimális.

Kivitelezési idő

Egy átlagos családi ház tetőszerkezetét álltalába hagyományos ácsolással 5-7 nap alatt készítik el.

Egy átlagos családi ház tetőszerkezetét álltalába szeglemezes tetőszerkezettel 1-2 nap alatt készítik el, ezáltal jelentősen csökkenthető az időjárási viszontagságok miatti állás vagy beázás lehetősége

Garanciák és minősítések

Nos elvileg a kivitelezőnek, vagy ácsnak kell a tetőért a szavatossági és garanciális feltételeket vállalni, viszont ez ritka esetekben fordul csak elő. Ezért feltétlen igényelni kell a kivitelezői nyilatkozatot melyben vállalja a törvényben meghatározott garanciális és szavatossági felelőséget.

A szeglemezes gyártók minden esetben dokumentumokkal megfelelőségi és minőségi bizonyítványokkal támasztják alá a szerkezet megfelelőségét és ez alapján vállalják a garanciát is.

Tetőre jutó terhelések átadása

A hagyományos ácsolt szerkezetek a függőleges terheléseken kívül vízszintes irányba is terhelik a falszerkezetet, ezért a fogadószerkezetet úgy kell kialakítani, hogy ezt a feszítő erőt is képes legyen felvenni.

A szeglemezes tetőszerkezetek a rácsostartók tulajdonságainak megfelelően csak függőleges irányú terheket adnak át a fogadó szerkezetnek, nem lép fel náluk oldalirányú feszítő erő.

Padlástér kialakítása

Ezeknél a szerkezeteknél nagyobb egybefüggő padlástér is kialakítható, főleg ha merev födémet alkalmazunk.

A szeglemezes tetőnél is kialakítható padlástér igaz hogy a rácsrudak tagolják egy kicsit de arra amire manapság használjuk, hogy a nem használt dolgokat felrakjuk tökéletesen megfelel. Ezen kívül akár nagyobb terheket is el lehet helyezni mint pl. melegvíz tároló tartály.

Hőtechnikai tulajdonságok

A tető szigetelése megegyezik minden szerkezetnél, egyedül ha beton födémet alkalmazunk annál kel több hőszigetelést alkalmazni és a hőhidakat megszüntetni.

A tartók alsó öve megadja a mennyezeti síkot. A tartók között elhelyezhető a szálas vagy fújt szigetelés majd egy függesztett  állmennyezetet rögzíthetünk hozzá. 

 

Még egy dolog. Lehet e a szeglemezes tetőszerkezetet úgy kialakítani hogy annak látszó szaruzata legyen az ereszkilógásnál?

:) Igen , lehet! Rengeteget csináltunk már, és nagyon szépek lettek. Bizonyos esetekben mint például a Passzívházak rendkívül vastag külső szigetelése és az árnyékolás miatti nagy ereszkilógás kombinációja esetén olcsóbb megoldás mint a hagyományos ács szerkezet. 

 

Milyen tetőfedő anyagot bír el? Nem szakad le a betoncserép alatt?

 

Nem , ne aggódjon ezek a szeglemezes tetőszerkezetek úgy vannak tervezve, hogy figyelembe vesznek minden állandó és változó terhelést és ezeket még fel is szorozzák egy biztonsági tényezővel, majd ezután az összterhelésnek megfelelően számolja ki a számítógép a szükséges faanyag keresztmetszeteket és szeglemez méreteket. 

Tehát nyugodtan tervezhet a lemezfedéstől a betoncserépig sőt még a jóval nehezebb koronafedésű cserepekkel is. 

A lényeg hogy tervezéskor minden olyan terhelési adatot meg kell adni, ami valaha a tetőre fog kerülni, mint a napelemek vagy HMV tartály a tetőtérbe, hogy annak megfelelően legyen megtervezve és legyártva a szeglemezes tetőszerkezet.

 

Miként van kialakítva a mennyezet és hogyan lehet hőszigetelni?

Általában függesztett álmennyezetet alkalmaznak, amik lehetnek kazettás rendszerűek, vagy gipszkarton álmennyezet.

Rendszerint az utóbbi megoldást használják családi házaknál. Függesztett fémprofilra vagy a tartó aljára rögzített lécvázra csavarozzák a gipszkarton táblákat és ez fölé megy a hőszigetelés. 

Nagyon fontos hogy a megfelelő párazárásról gondoskodjunk!!!

Kialakítható e padlástér ahova pakolni lehet?

Igen kialakítható olyan rész ahova az épp nem használatos tárgyakat fel lehet pakolni, nyilván nem több száz kiló egy helyre pakolásáról beszélünk, de az is megoldható ha eleve úgy van megtervezve, méretezve.

 

 Mennyivel kerül kevesebbe ill. többe mint más szerkezeti megoldások?

 Mint ahogy azt már korábban is említettem, a szeglemezes tetők alkalmazása bizonyos esetekben jóval kedvezőbb költséggel jár mint egyéb megoldások.

Ha pontosan szeretné tudni mennyibe kerülne az Ön házára egy ilyen szeglemezes tetőszerkezet, kérjen tőlünk árajánlatot!

Az árajánlatkérés semmibe nem kerül Önnek, csak annyit kell tennie, hogy elküldi az árajánlatkérő oldalunkon szereplő információkat ami alapján elkészítjük Önnek a pontos árajánlatot.

Ajánlatkérő oldalunkat ide kattintva érheti el.

 

 Remélem megfelelő információkkal tudtam szolgálni, amennyiben kérdése vagy észrevétele van, örülnék ha tudatná velem az alábbi email címen. 

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Köszönöm megtisztelő figyelmét

Ferenczi Imre

Ügyvezető

 

 

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Custom text here