Könnyűszerkezetes födém megoldások

Ausztráliában és Amerikában elterjedt, leginkább a könnyűszerkezetes épületek kivitelezésénél alkalmazott födém technológia.

A szeglemezes technológia terén piacvezető  MiTek cég által forgalmazott nagy szilárdságú acél lemezből készült összekötő elemek, különböző nagyságú födém gerendák gyártását teszik lehetővé.

 

A méretüket, természetesen a terhelések figyelembevételével, egy számítógépes tervező program számolja ki és méretezi statikailag. 

 

 Több alkalmazási területen is beépíthető mint pl.:

 • Bármilyen falszerkezetű épületek járható födémjeként.
 • Lapostetős megoldások kialakításánál.
 • Magastetős épületek szarufázata helyett.
 • Könnyűszerkezetes falazat kialakítására.
 • Talajon fekvő padlószigetelés kialakítására.

 

Milyen előnyei vannak más födém megoldásokkal szemben?

 

 

 • Elsősorban a szerkezet rendkívül jó hőtechnikai tulajdonságai miatt alkalmazzák előszeretettel. Például egy 300 mm-es szerkezet szigetelésével elérhető akár a passzívház határoló szerkezeteinek megfelelő hőátbocsátási tényező k= 0,11 W/m2K !
 • Födém megoldásoknál rendkívül gazdaságos, hisz egyben adja a járható padlószerkezetet ill. az alsó síkon a gipszkarton mennyezet vázszerkezetét. Ezért nem szükséges külön álmennyezetet  készíteni, hisz a gépészeti vezetékek, légtechnikai csövek, anélkül vezethetők benne, hogy a szerkezet szilárdságát rontanák. Például egy könnyűszerkezetes ház esetében általában alkalmazott födém padlókon keresztül nem lehet elvezetni a gépészeti vezetékeket, mert azzal gyengítenénk a szerkezetet, ezért állmennyezetet kell építeni ami mind anyagban mind munkadíjban jelentősen megnöveli a szerkezet árát. Deugyanúgy igaz ez a monolit vb vagy gerendás betonfödémek esetére is.

 

 • Lapostetős megoldásoknál kitűnően alkalmazható, egyben megadja a teherhordó szerkezetet és a hőszigetelés lehetőségét is , így kialakítható hőhídmentes szerkezet mind műszakilag, mind kivitelezési költség szempontjából is jelentősen előnyösebb bármely más szerkezetnél.

 

 • Magas tetős épületeknél ahol nagyobb fesztávot kell áthidalni a szaruzattal vagy különössen jó hőszigeteléssel kell ellátni a tetőfelületet, kitűnően alkalmazható a technológia mivel rácsos szerkezete miatt jóval több terhelést képes felvenni mint egy hagyományos szaruzat, hőtechnikailag pedig már a fent említettekhez hasonlóan, hőhídmentes rendkívül jól hőszigetelt tetőfelületet kapunk. 

 

 • Könnyűszerkezetes falazat készítésére is kiválóan alkalmas.

 

 • Készítettünk már belőle belső padló szerkezetet is. Az épület szerelőbetonjára fektetett tartók közé 25 cm vastagságban cellulóz szigetelés lett befújva majd egy 22 mm-es OSB lap burkolatot kapott erre  pedig a belső burkolatok kerültek. mondanom sem kell, hogy a tulajdonos nagyon meg van elégedve mind a hőszigeteléssel mind pedig magával a konstr

 

 

 

 

Ez mind szép és jó, gondolja most Ön, na de mennyibe kerül?

Természetesen mint minden egyedi szerkezetnek, ennek is változó az ára és attól függ, hogy milyen fesztávon milyen terhelésre lesz tervezve. Ez alapján változik a tartó faanyag keresztmetszete, a fém elemek nagysága, a tartó kiosztás így a darabszám stb…

Minden szerkezetre külön árat kell kalkulálni, amit egy gyors tervezés után pontosan ki tudunk számolni.  Átlagban olyan 5.000-7.000 Ft. / m2 árral lehet számolni.

Ha felkeltettem érdeklődését és további kérdései merülnének fel, akkor elérhetőségeim valamelyikén szívesen állok rendelkezésére.

Tisztelettel

Ferenczi Imre

 

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Custom text here